In Pursuit of Perfection
'In Pursuit of Perfection' vertelt het verhaal van de Japanse sportfabrikant Asics.

Een mix van origami, 3D-animatie en stopmotion vertolken het verleden, het heden en de toekomst van het bedrijf. Zelfs voor wie nog nooit van Asics heeft gehoord of weinig voelt voor sport, is de film onweerstaanbaar. De kortfilm van zes minuten heeft inmiddels dan ook al heel wat prijzen weggekaapt op filmfestivals, onder meer in New York en Londen.

"In het begin had ik niks, behalve een idee. Maar ik was ervan overtuigd dat je van niets alles kan maken, zolang je naar perfectie streeft", vertelt de stem van Asics-stichter Kihachiro Onitsuka tijdens de openingssequentie. Ondertussen zie je een paar handen een vel papier omvormen tot een tijger. Die handen zijn van origami-kunstenaar Sipho Mabona. Hij werd gevraagd om papieren modellen te maken van onder andere sportschoenen, een microscoop, een voet en een octopus om het verhaal van Onitsuka en zijn bedrijf te illustreren. Voor elk model had Mabone telkens slechts één vel papier nodig. Een deel van het maken van de papieren kunstwerken werd met stopmotion gefilmd. Andere origami's dienden als model voor de pure 3D-animatie.

Voor de 3D-crew was het een uitdaging om realistische animaties te maken van het ontplooien van de origami's. Heel belangrijk hierbij was dat je geen verschil mocht zien tussen echte filmbeelden en 3D-animatie. Voor het uitzicht van het papier waren er twee bepalende factoren: de structuur ervan en de belichting. Om de kleur perfect te krijgen werden in een later stadium met Adobe After Effects nog de nodige kleurcorrecties uitgevoerd.

Om het uitvouwen van de origami's vlekkeloos te laten verlopen, ontwierp André Junker, hoofd van de 3D-animatie eigen Joint Rigs en Morph Target opstellingen. En voor de morphing-sequentie in het midden van de film waarin duizenden papieren tijgers zich omplooien tot sportschoenen, die op hun beurt veranderen in ander sportmateriaal, werd MoGraph gebruikt. Zo kostte het maken van deze sequenties weinig tijd.

www.mabonaorigami.com

www.nordpol.com

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660