Olympische Spelen op de Zwitserse televisie
CINEMA 4D helpt de Zwitserse televisie een nationale tv-campagne te ontwerpen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Op spectaculaire wijze wedijveren acrobatische atleten schijnbaar zonder moeite op één van de grootste monumenten in Londen - de Big Ben.

Het concept voor deze nationale campagne werd bedacht door enkele motion designspecialisten van de Zwitserse televisie. De Big Ben leek wel voorbestemd om tot een sportcomplex te worden omgevormd: de zijkanten van de toren doen dienst als atletiekbaan, de klok wordt een tennisveld en de torenspits blijkt een perfecte rekstok.

Zodra hun concept was goedgekeurd, bereidden 3D-artiesten Jürg Dummermuth en Simone Nucci alle 3D-modellen voor in CINEMA 4D. Om Londen na te bouwen gebruikten ze voornamelijk eenvoudige basisvormen. Ze maakten een 9-tal verschillende gebouwtypes, die ze met behulp van de spline-wrap-functie uitlijnden op de plattegrond van Londen. Op die manier hadden de artiesten een zeer flexibele werkomgeving, die ze te allen tijde konden aanpassen. Ten slotte voegden ze er parken, bomen, bruggen en enkele bekende monumenten aan toe. Om het nog realistischer te maken, brachten ze de stad tot leven door met behulp van Mograph verkeer door de Londense straten te laten rijden. Het uiteindelijke model, inclusief de Big Ben, telt ongeveer elf miljoen polygonen.

Het storyboard en de strakke deadline lieten geen ruimte voor improvisatie op de set. Samen met een team van artiesten plande creatief directeur Patrick Arnecke alle shots, green-screeningelementen, gebouwen, camerabewegingen, brandpuntsafstanden en belichting in CINEMA 4D tot op de laatste centimeter. Dankzij deze nauwkeurige previsualisatie was het zeer makkelijk voor de ontwerpers om hun ideeën te communiceren met alle andere partijen die betrokken waren bij de opdracht.

In totaal waren er drie opnamedagen nodig om alle green-screeningshots te maken, precies zoals beschreven in het storyboard. Het team gebruikte Syntheyes om de shots perfect in te passen in het bestaande 3D-ontwerp. De stad en de Big Ben zijn afzonderlijk gerenderd met behulp van VRAYforC4D. Senior motion designer Tiny Bernhard stelde honderden render-passes samen, die perfect werden geïntegreerd in Adobe After Effects om de juiste kleurgradaties en bijkomende details en effecten toe te voegen.

Voor het eindshot experimenteerde het ontwerpteam met verschillende perspectieven. Uiteindelijk is gekozen om de vijf atleten op de klok in beeld te brengen op een achtergrond die als het ware bij elkaar wordt gedrukt door een ultragroothoekeffect. Om dit effect te bekomen combineerden ze twee afzonderlijke shots tot één beeld: een shot met een 360°-panoramabeeld zonder de Big Ben en een shot met een normaal perspectief voor de Big Ben en de atleten.

Bekijk ook 'the making of':  www.youtube.com/watch?v=D7AYW4brE9E&

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660