Silly Productions

(07/12/2015)


Silvester Zwaneveld is een Nederlands cabaretier en kunstenaar. Naast de planken richt hij zich o.a. op het maken van animatiefilms met Cinema 4D.

Op de website van zijn animatiestudio Silly Productions vind je tal van leuke Cinema 4D-producties. De meest recente is een aandoenlijke kortfilm over een bureaulampje dat bang is in het donker en hulp krijgt van zijn collega-lampen in de verlichtingswinkel.

Een geanimeerde lamp, dat doet wel erg aan Pixar denken. Zwaneveld beschouwt het als een compliment, maar erkent ook dat het een klein eerbetoon is aan het wereldberoemde Pixar-beeldmerk. "Ik vond het idee van een lamp die bang is in het donker zo leuk, dat ik het wel móest gebruiken." Al zijn er natuurlijk voldoende verschillen: het Zwaneveld-lampje kan niet zelf lopen, maar heeft wel een expressief gezichtje.

Zwaneveld werkt graag met Cinema 4D en vindt het erg leuk dat zijn favoriete programma steeds vaker opduikt in topanimaties. Toen hij een aantal jaar geleden op zoek ging naar een programma voor 3D-animaties, ontdekte hij Cinema 4D pas na lang zoeken en testen. Het was liefde op het eerste gezicht - en dat is het ook gebleven. Heel gebruiksvriendelijk - zelfs zijn zoontje van 10 experimenteert volop - maar toch uitdagend. "Cinema 4D heeft oneindig veel mogelijkheden! Na al die jaren en zo veel projecten ontdek ik nog steeds voortdurend nieuwe opties." Een gevoel dat veel ontwerpers ongetwijfeld herkennen: soms frustrerend, maar altijd uitnodigend om verder te gaan.

Het is dan ook Zwanevelds belangrijkste tip voor starters: "Geloof in jezelf. Werk niet gratis. Maar vooral: blijf produceren. Daag jezelf uit, blijf nooit bij de pakken neerzitten en durf creëren."

Om daarin te slagen vind je online talloze Cinema 4D-tutorials. Zwaneveld koos echter voor de ambachtelijke manier. "Een nieuw programma leren lukt enkel als je het actief gebruikt", zegt hij stellig. Dus startte hij met eenvoudige Cinema 4D-animaties - een robot, een teddybeer - en bouwde stelselmatig zijn kennis én zijn portfolio uit.

Het voorlopige eindpunt van dat leerproces is Mr Light, boordevol menselijke karakteranimatie in de vorm van geanimeerde lampen. Het kostte hem een half jaar zoeken en werken, maar het resultaat mag er zijn:

Update: Leuk nieuws! 'Mr Light' is in de prijzen gevallen op het Video Festival Imperia 2016. De jury van het Italiaanse festival koos de kortfilm van Silly Productions uit 1.654 inzendingen in de categorie 'Best International Animation'.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660