"CINEMA 4D is ideaal voor studenten Interieur"
”CINEMA 4D is ideaal voor studenten Interieur", zegt Tricia Van Damme, als interieurarchitecte afgestudeerd aan het Henry Van de Velde-instituut. Haar afstudeerproject was de Moonscape, een retro-futuristisch zitmeubel uit polyester van meer dan een vierkante meter. De stoel lijkt opgebouwd uit twee watergolven die door elkaar vloeien.

Tricia Van Damme schetste het ontwerp op de oude vertrouwde manier met potlood en papier. Daarna vroeg ze Design Express om hulp voor het computerontwerp. ”Het moeilijke aan dit ontwerp is de golving. Het meubel is rechthoekig. En als je het van boven bekijkt, lijkt het ook rechthoekig, maar de golving loopt diagonaal. We probeerden het ontwerp eerst te maken met een CAD-programma, maar dat lukte niet goed. Daarom stapten we over naar CINEMA 4D, en daarmee slaagden we wel in ons opzet.", vertelt ze.


 

Vloeiend
Tricia en Design Express vertrokken van een plat vlak dat was onderverdeeld in kleinere vlakken. In de eerste fase trokken ze de punten omhoog, werkten de vormen bij en rondden de hoekige geometrie af met HyperNURBS. Daarna werden de vlakken verder onderverdeeld om de vorm nog juister te krijgen. Om het geheel helemaal vloeiend te krijgen, moesten ze telkens punten verslepen tot ze juist zaten. Voor de controle van het oppervlak gingen ze via lichtreflectie de kromming na, die ze indien nodig aanpasten. Nadat het ontwerp klaar was, kon Design Express beginnen aan de visualisaties van het meubel. Het CINEMA 4D-model werd uiteindelijk geëxporteerd als STL-bestand, zodat het prototype van de Moonscape kon worden gemaakt.

Aangenaam verrast
”Ik had nog nooit van CINEMA 4D gehoord, maar was zeer aangenaam verrast door de mogelijkheden ervan. Het is ideaal voor organische vormgeving en dus ook voor ons, studenten Interieurarchitectuur. Je kan met dit programma een puntje vastpakken en verhuizen naar waar je wil. Ik denk dat, als het programma beter bekend zou zijn bij de studenten, ze er ook meer gebruik van zouden maken", zegt Tricia Van Damme.

Eyecatcher
De opdracht voor het afstudeerproject was om een meubel voor een leerruimte te creëren. ”Maar dat kan je heel ruim interpreteren. Je kan immers op elke plek iets leren", vervolgt Van Damme. ”Ik wilde een sculpturaal meubel ontwerpen dat je uitnodigt om even te gaan zitten. Een meubel dat zowel binnen als buiten past en een meerwaarde aan de ruimte geeft. Ik vind dat je nog nooit een meubel zoals de Moonscape gezien mag hebben. De vormgeving is dan ook zeer belangrijk. Het is een eyecatcher. De stoel eist alle aandacht op en past dan ook zeer goed in grote ruimtes zoals de gangen in een school, een hotellobby, een park of een museum." Of de Moonscape ook in productie gaat, weet Tricia Van Damme nog niet. ”Mijn docent zei me dat ik het zeker moest proberen. Ik hoop in elk geval dat er nog Moonscapes komen."

Meer info over de Moonscape krijg je bij Tricia Van Damme via tricia.van.damme@telenet.be

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660